Det levende Finse

Finse har hatt en unik posisjon i norsk historie. Etter Rallertiden ble Finse en sosial høyborg for unge mennesker, polfarere og Kongelige. Ja, Sonja Hennie a alltid treningsleirene sine hit! Siden da har miljøet og stemningen alltid være noe helt spesielt, noe som gjør at at høytider som Påskeaften og 17. Mai blir sosiale happenings. I tillegg kan man glede seg over mange unike arrangementer:

SNOWJAM

Snowjam er verdens største skiseil- og kitesamling! Få med deg en sosial og begivenhetsrik helg der hundrevis av kitere og skiseilere setter hverandre stevne og briljerer med sine ferdigheter. Lytt til kjente foredragsholdere, og om du ønsker, delta i  afterski og fest i Rallarmuseet.

Arrangeres hvert år, 3. helgen i januar på Finse – samlingsstedet for skiseilere og snøkitere

 

FINSEJAZZ

Norges høyestliggende jazzfestival har holdt til på hotellet Finse 1222 siden 1996 og arrangeres i samarbeid med Bergen Jazzforum.

Gjennom den lange historien har vi hatt besøk av Hot Club de Norvège, Nils Petter Molvær, Come Shine, Paal Nilsen Love, Knut Reiersrud, Susanna Wallumrød, Real Ones, Per Zanussi og Stein Torleif Bjella - for å nevne noen.

FinseJazz foregår siste helgen i januar hvert år. Få arrangementer kan vise til en slik kombinasjon av god musikk og ville omgivelser. Programmet for neste års arrangement vil bli lagt ut i forkant, vanligvis i november.

Bestill billett i tide, FinseJazz’en er populær!

www.bergenjazzforum.no 

 

EXPEDITION FINSE

Expedition Finse er Norges første ekspedisjonsfestival og har som mål å skape et samlingssted for ekspedisjonsfolk. Formålet med festivalen er å skape en arena for mennesker som drømmer om å dra på ekspedisjon, som skal på ekspedisjon, har vært på ekspedisjon eller rett og slett synes det er spennende å høre om ekspedisjon.

Expedition Finse ble åpnet av Jens Stoltenberg for første gang i 2011. Gjennom de fem første festivalene har vi hatt besøk av flinke og engasjerende eventyrere – Børge Ousland, Ragnar Kvam Jr, Stein P Aasheim, Randi Skaug, Petter Nyquist, Aleksander Gamme, Rune Gjeldnes, Himmeljegerne, Ronny Finsås og Leo Houlding – for å nevne noen. The Shackleton Award deles ut kombinert med et polarhistorisk foredrag.

Fetsivalen foregår på hotellet Finse 1222 I samarbeid med partnere deriblant Yourway. Yourway, arrangerer Camp Framheim – en teltleir som plasseres utenfor hotellet, i tilknytning til hytta Framheim. Der vil du komme så tett opptil den polare stemningen som mulig.

Programmet er spennende med foredrag, debatter, turer, møter med turoperatører og utstyrsleverandører.

Det er ingen tilfeldighet at denne festivalen arrangeres på Finse. Siden Finse Hotells spede begynnelse i 1909 har storheter som Nansen, Amundsen og Shackleton brukt Finse grunnet stedets ekstreme kvaliteter. Finse har blitt beskrevet som et ”Antarktis i miniatyr” og da Sir Ernest Shackleton var på Finse uttalte han at ”dette er jo et ideelt Sydpollandskap”. Stedet har befestet sin stilling som treningslaboratorium også i nyere tid.

 

SKARVERENNET

Skarverennet er ett av verdens største skirenn, med over 12.000 deltakere.

Rennet har start på Finse og mål på Ustaoset (38 km), og med et kortere alternativ mellom Haugastøl og Ustaoset (24 km.) Skarverennet arrangeres av Geilo Idrettslag.

Påmeldingen til Skarverennet foregår gjennom Geilo IL, og interesserte bør klikke seg inn på www.geiloil.no for registrering eller mer informasjon.

Det er satt et tak for antall deltakere på 12.220 løpere. Dette for at sikkerheten, kvaliteten og komforten skal være optimal for alle som deltar. Ved fjorårets Skarverenn var rennet fulltegnet om lag én måned før rennstart. Vårens vakreste eventyr bør derfor legges inn i kalenderen først som sist!

 

17. MAI PÅ JØKULEN

Feire nasjonaldagen på Hardangerjøkulen? Har du først opplevd 17. mai-stemningen her en gang, kommer du garantert tilbake!

Tidlig på morgenen selve nasjonaldagen kan man se en uendelig rekke av skiløpere som beveger seg fra Finse mot Hardangerjøkulen. Folk er kledd i alt fra shorts til smoking og bunader, avhengig av været. Ved Jøkulhytta ca.. 1800 moh. holdes det gudstjeneste og taler etterfulgt av 17. mai-tog. Røde Kors serverer pølser, brus og is – på toppen av Hardangerjøkulen.

2-3000 mennesker som feirer 17. mai på Finse er ikke uvanlig.

 

RALLARMUSEET

Du forlater ikke Finse uten å ha besøkt Rallarmuseet. Det ligger like bortenfor hotellet i en nedlagt lokstall fra Bergensbanens tidligere dager.

På museet kan du får et innblikk i forarbeidet, prosjektering, stikking og bygging av Bergensbanen fra 1871 til åpningen i 1909.

Temautstilling: "Kampen mot snøen" viser ved hjelp av historisk snøryddingsutstyr, utstillinger og video, hvordan høyfjellstrekningen til Bergensbanen ble holdt åpen gjennom hele vinteren.

I høysesongen holder Rallarmuseets kafe åpen med salg av vafler og suvenirer.

Rallermuseet eier og driver Fagernut vokterbolig. Den ligger ca. 10 km. vest for Finse ved Rallarvegen. Om sommeren er det servering og en utstilling som viser hvordan jernbanevokterne bodde på høyfjellet.

Bygningen ble fredet i 2001.

Se www.rallarmuseet.no for mer info