Sommer aktiviteter

Hardangerjøkulen isbre, Rallarvegen, to av Norges vakreste nasjonalparker, et enormt nettverk av merkede og umerkede fotturer og alt annet som hører ekte høyfjell til. Finse er plassert midt i det hele og er det perfekte utgangspunkt for høyfjellsopplevelser.

Tur til Lille Finsenut, 1493 moh:

Tid opp/ned, til sammen 2 – 3 timer. Passer også for barn. Fin utsikt over Finse og Jøkulen og fjellene rundt Finse. Gå langs Rallarvegen over broa og over tunneloverbygget til Finsetunnelen. Lengde ca. 6 km.

Tur til Blåisen, 1400 moh..

Tid opp/ned 4 timer. Passer også for barn. Følg T-merket sti over demningen i østenden av Finsevatn. Følg skilting til Blåisen. Gå over sommerbroen over breelven. NB: Broen ligger nå ca. 500 m nord for T-merket løype.

Gå videre oppover flere morenerygger som viser tydelig hvor stor Jøkulen har vært tidligere.

Beveg deg ikke opp på selve isen uten fører og nødvendig breutstyr! Lengde ca. 12 km.

Tur til Hardangerjøkulen, 1850 moh:

Tid opp/ned 5 timer. Tung, men fin tur i isødet. Følg T-merket sti over demningen i østenden av Finsevann og merket sti mot Jøkulen. Gå over sommerbroen som fører over breelven. NB: broen ligger nå ca. 500m nord for T-merket løype. Ta til høyre og følg merkingen mot Appelsinhytta i bunnen før selve stigningen til Jøkulen. Gå opp Danskeskaret med minnestein over omkomne danske speidere. Videre oppover og via en flate opp selve snøbakken opp til Jøkulhytta (tilh. Finse Røde Kors). Hytta har åpent rom for besøkende. Ikke beveg deg inn på breen uten brefører og nødvendig breutstyr! Lengde ca. 14 km.

Tur til Klemsbu (hytte), 1600 moh:

Tid opp/ned 4 timer. Passer for spreke barn/voksne. Følg stien mot Geiteryggen til du kommer til Klemsbu. Hytta er reist av Fred Olsen til minne om hotelldirektør Anders Klem ved Finse Hotel i ca. 1920. Kun lite forrom åpent utenom serveringsesongen om vinteren. Lengde ca. 12 km.

Tur til Hallingskarvet/Kyrkjedøri, 1800 moh:

Tid opp/ned 6-7 timer. Tung tur ! Følg sti mot Raggsteindalen og ta opp mot Hallingskarvet. Fin tur videre til Kyrkjedørsnuten ( 1790 moh.). Lengde ca. 18 km.

Tur langs Rallarvegen til Fagernut vokterbolig 1310 moh:

Tid 4 timer frem/tilbake. Lett tur på veg. En del sykkeltrafikk om formiddagen i høysesongen. Flere kulturminner langs Rallarvegen, med historiske bygninger fra byggingen og driften av Bergensbanen. Fagernut servering/banevokterutstilling er åpen fra midten av juli til ut skoleferien. Deretter hver lørdag/søndag 10 – 16.30. Lengde ca. 20 km

Tur langs Rallarvegen til Oksebotn vokterbolig, 1140 moh:

Tid 4 timer. Lett tur på veg. Noe sykkeltrafikk om ettermiddagene i høysesong. Flere kulturminer knyttet til Rallarvegen. Banevokterboliger, mm. Oksebotn Rallarbrakke med kafé i sykkelsesongen har åpent fra slutten av juli til midten av august. Deretter åpent lørdag/søndag til midten av september. Lengde ca. 16 km.

Finse har mange og varierte muligheter for deg som vil på fottur. Rallarvegen, DNTs rutenett eller nærområdet forøvrig:

Du bestemmer. Se DNT.no for ruteoversikt

Brevandring:

En vandring på den storslagne Hardangerjøkulen har alt for natur- og friluftsglade: veldige ismassiver, dramatiske formasjoner og vibrasjoner fra evigheten.

Denne turen er obligatorisk om du liker opphevelser som klorer seg fast i mellomgolvet!

Vi samarbeider med dyktige breførere som har lang erfaring med å arrangere vandringer på jøkulen.  Isbrodder, klatresele og sikringer hører med når Blåisen skal utforskes på nært hold. Guiden stiller med alt nødvendig utstyr

Andre ruter i Blåisen kan skreddersys både i forhold til gruppens størrelse og ønsker om varighet og vanskelighetsgrad.

Fakta: Hardangerjøkulen. Norges 6. største bre og nest største platåbre. Vi går vanligvis i det dramatiske brefallet, Blåisen.

Tidspunkt / sesong: Vi starter fra Finse om morgenen og er tilbake 6 - 7 timer senere. Sesongen starter i juli og strekker seg ut i september.<

Forutsetninger: Normal god kondisjon. Turen til Blåisen tar ca. 1,5 time og har 200 meter stigning.

Værforbehold: Det er ingen værforbehold for denne turen. Men vær oppmerksom på at det kan være kaldt på breen selv midt på sommeren.

Utstyr: Gode fjellstøvler, anorakk/vindjakke, vindbukse/regnbukse, tykk genser, vanter og lue. Husk solbriller og solkrem med høy faktor.

Rallarvegen:

Rallarvegen er Norges mest fasinerende sykkelopplevelse. Veien er bygget for hånd, rundt forrige århundreskifte, for å transportere utstyr og proviant til byggingen av Bergensbanen.

Rallarvegen strekker seg fra Haugastøl i Buskerud over Finse og til Flåm i Sogn og Fjordane. Turen byr på en reise gjennom norsk kultur, historie og natur.

Rallarvegen er dramatisk, frodig og utfordrende - og balsam for sjela!

De fleste starter turen på Finse (1222 moh..) Derfra sykler du igjennom barsk høyfjellsnatur opp til 1343 moh. ved Fagernut. Langs veien kan du se de gamle vokterboligene. Stopp på Fagernut Rallarkafe og kjøp vafler.

På vei ned til Myrdal (867 moh.) sykler du gjennom vakker vestlandsnatur ved siden av ville fosser. Husk fotoapparat!

Rett før Myrdal Stasjon ligger Vatnahalsen høyfjellshotell, med et flott utsiktspunkt. Derfra kan du velge å sykle ned gjennom de 17 serpentinersvingene til Kårdal og videre gjennom den frodige Flåmsdalen til Flåm (2 moh.) og mektige Aurlandsfjorden, eller ta Flåmsbanen fra Myrdal til Flåm. Flåmsbanen er et ingeniørmessig mesterstykke og er en av Norges største severdigheter. Toget har turiststopp ved Kjosfossen.

Du kan også snu på Myrdal og sykle eller ta toget tilbake til Finse.  Strekket mellom Finse og Myrdal gir den største naturopplevelsen og kan kombineres med en strekk og lunsj i det fri. Litt reinsdyrkjøtt tilberedt mens beina får hvile smaker himmelsk.

Velger du å sykle til Voss, tar du toget fra Myrdal til Upsete. På Upsete fins det overnattingsmuligheter og servering. Derfra er det fin sykkelvei ned til Voss (56 moh.).

Sykler kan leies på Finse – Sykkel 1222. Her finner du nye leiesykler, nødvendig sykkelutstyr og gode råd og vink. Vi kan selvfølgelig ta oss av dette.

Vinteraktiviteter

Finse er vinterparadiset! Enten du skal utforske det uberørte terrenget rundt Finse på fjellski, "fly" over de langstrake viddene med skiseil  eller oppdage den polare ånden fra et hundespann er Finse det perfekte utgangspunkt for ekte vinteropplevelser. Så lenge været tillater det er også Finse Skisenter åpent i helgene.

Snøsikkerheten er på topp med opptil 5 meter snø i sesongen fra november til mai. Finse er det sydligste stedet i Europa med et arktisk klima. Gjennomsnittstemperaturen målt gjennom et år ligger på -2 grader celsius. Global oppvarming er ikke kommet til Finse!

Klikk her så finner du interaktivt løypekart for Finse